2016. május 20., péntek

Magyar népmese a HelloFresh-ről

Biztos mindenki ismeri a mesét az okos lányról, aki jött is, meg nem is, fel is volt öltözve, meg nem is, hozott is ajándékot, meg nem is.
Na valahogy így vagyunk mi is a HelloFresh szolgáltatásával. Esszük is, meg nem is. Elmagyarázom.

A HelloFresh egy internetes kiszállító cég, akik konkrét menük alapanyagait viszik házhoz heti rendszerességgel. A hangsúly a jó minőségű, kimért alapanyagokon, és a gyorsan, könnyen elkészíthető egészséges fogásokon van. Más cégek is foglalkoznak ilyesmivel, pl a Gousto, de azt hiszem, a HelloFresh a legismertebb. Ehhez hozzájárul, hogy Jamie Oliver is arcát, nevét, legfőképpen pedig receptjeit adja hozzá.

Kép forrása: hellofresh.co.uk

Már elég korán megismerkedtem ezzel a céggel, ha jól emlékszem a GoodFood magazin révén, abban volt reklámjuk, meg kedvezménykártya, amivel az új belépők olcsóbban próbálhatnak ki egy menüt. Azóta már nem tudom hány ilyen kártyát dobtam ki, mert igazából nem nagyon érdekelt a dolog.
Aztán a WMN.hu-n olvastam Pászory Dóra lelkes írását a "csodadobozról", mikor a kétéves fia ízélményeiről írt. A baráti körben is mind gyakrabban bukkantak fel a zöld feliratos dobozok (ezek alternatív felhasználása egy másik történet), és kezdtem azt érezni, hogy kimaradok valamiből.

Kép forrása: hellofreshgroup.com

Újra végigböngésztem a weboldalukat, és maga az ötlet nagyon szimpatikusnak tűnt. Megspórolom a vásárlást, nem kell azon agyalnom, hogy mit főzzek, kész recepteket kapok, képekkel, meg pontos leírással, és minden pikk-pakk elkészül, ami a nyárra készülve kifejezetten előnynek tűnt, mert úgy sejtettem, akkor már nem fogok tudni hosszan a tűzhely mellett állni.
Petinek is felvázoltam a lehetőséget, ő meg bólogatott (ami azért nem jelent egyrtelmű igent), szóval már éppen ott lebegett az ujjam a Rendelés gomb felett, mikor eszembe ötlött az én tündér gyermekem, aki étkezés terén bizony nem egy egyszerű eset.
Újra átbogarásztam hát több hétnyi menüt, ami számomra tele volt gusztusos, vonzó fogásokkal, de az ő szemével nézve csupa ehetetlen rémség. Elképzeltem, hogy kettőnknek kéne minduntalan elpusztítanunk a családi csomag kajamennyiségét, mert Toncsi az esetek felében udvariasan hárítaná a vacsorát, és inkább szendvicset enne. Oké, ha így nézzük a dolgot, akkor már nem is olyan poén a dolog.
Lehetek önző, mondván, eszi-nem eszi nem kap mást, szeresse meg a tilápiát, a padlizsános tésztát meg a többi fűszeres izét, de hosszú távon azért mégsem egészséges szendvicsen tartani egy hatéves gyereket. Mert ismerem a lányomat, nem egy befolyásolható egyéniség, mindent megkóstol, de elég kevés dolgot szeret, és ami nem jön be neki, azt nem eszi meg akkor sem, ha beígérem neki a csillagos eget is. Ráadásul elég sok halas-rákos-vízibigyós fogás van, ami Petinek sem a szíve csücske, minden ilyen vacsoránál magányosan eszegetnék - 4 adagot.
Ráadásul a menüjük nem fedi le a teljes hetet, maximum 4 napot, tehát így is maradna még megoldandó vacsora.
Lassan de biztosan beláttam, hogy ez a rendelősdi bizony nem nekünk lett kitalálva, és hagytam a fenébe az egészet.

Egy este aztán kedves szomszédaink kopogtak az ajtón, akik lelkes felhasználói a HF-nek, hogy elutaznak, de megmaradt egy fogás, nem vennénk e át. Illendően húzódóztam kicsit, de aztán csak helyet talált magának a kis kupac alapanyag a konyhában, és pár nappal később el is készítettem a 'Pan Fried Tilapia with Warm Potato Salad and Garlicky Spring Greens' fantázianevű ételt.

 Így néz ki egy receptkártya

Ez lisztbe forgatott, hirtelen sütött halfiléket takar egy mustáros-tejfölös krumplisalátával, és valami zöld izével (olyan leveles kel szerű), amit fokhagymával kellett kicsit összefőzni. A receptkártya nagyon informatív, van rajta kép, hogy milyen hozzávalókat kell használni (ha esetleg valamit nem ismernél névről), és hogyan néz ki az elkészült étel.
A hátoldalon képes útmutató, potról pontra, mikor mit hova tegyél, milyne alakúra, mekkora hőfokon, mennyi ideig. Tényleg nem igazán lehet elrontani.

Az elkészült 'Pan Fried Tilapia with Warm Potato Salad and Garlicky Spring Greens'

Bár én szinte még sosem csináltam végig receptet szóról szóra, itt most szent fogadalmam volt, hogy mindent pontosan úgy csinálok, ahogy le van írva. Utólag már tudom, hol kellett volna belenyúlnom, de tudni akartam, milyen az az ízvilág, amit ők kitaláltak.
A végeredmény egy elég kellemes vacsora lett, bár nem minden részétől ájultam el, de összességében jól esett. A hal finom volt, de ha most csinálnám, először besóznám a filéket, és megcsöpögtetném egy kis citromlével, mert így, hogy csak a lisztet kellett sózni, a végeredmény kicsit sótlan lett. A krumplisaláta kifejezetten finom volt, ezt máskor is el fogom készíteni. A zöld valami elég felejthető volt, de biztosan nagyon egészséges.
Ami kényelmes, hogy minden ki volt adagolva, mennyi hal, ahhoz kis tasakban a liszt, dobozkában a mustár a salátához, és jó minőségű sűrű tejföl.
Ami nem tetszett, az néhány alapanyag minősége volt, például a krumpliból elég sokat kellett lefaragni, mert foltos, fekete volt. Illetve az sem volt nagy segítség, hogy minden alapanyag egészben, mosatlanul érkezik, vagyis az előkészítésre ugyanannyi időt kell szánni, mintha a boltból vettem volna.

Végül kitaláltam, hogyan tudom a HelloFresh ízvilágát beépíteni a saját étkezésünkbe anélkül, hogy meg kéne rendelnem. Mivel ez egy jófej cég, a honlapjukon megtalálhatók az adott heti menü receptjei, le is lehet tölteni a pdf-eket, és akár ki is nyomtathatók.
Minden pénteken megtervezem, hogy mit fogunk enni a következő héten, listát írok a hozzávalókról, és péntek este, vagy szombat délelőtt nagybevásárolunk. A tervezéskor átböngészem a HF következő heti menüjét, és kiválogatom róla azokat a dolgokat, amik szimpatikusak, és jó eséllyel mindenki megenné. A letöltött receptkártyák alapján könnyen be tudok hozzá vásárolni, így legalább a krumpli olyan, amilyet én választottam, és ha úgy érzem, csinálhatok dupla adagot, megspórolva ezzel egy napi főzést.

 
                        
 Elkészült ételek a HelloFresh receptjei alapján
 
Pár hete megy ez a rendszer, és eddig bevált, legalábbis nekünk. Erről a hétről ajánlom a ‘Ksar Char-Bagh’ Moroccan Beefburgers-t, jövő héten pedig kipróbáljuk a Thyme Roasted Chicken and Potatoes with Spinach and Buttered Radishes-t. Jóétvágyat!

"Nagyon sok segítőkész visszajelzést kapunk kedves vevőinktől, és egy dolog, amit mostanában észrevettünk, hogy sok kérés érkezik, hogy legyenek magyar ételek."

Íme a Paprikás csirke receptje... szerintük. ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése