2014. szeptember 22., hétfő

Mince Pie - a hús nélküli húsos pite

Az már biztos, hogy az angolok karácsonymániásak. :)

Még csak szeptember van, de már hetekkel ezelőtt felütötték fejüket itt-ott a különböző karácsonyi utalások, emitt egy adventi naptár, amott egy éttermi ajánlat karácsony estére, néhány képeslap, szép apránként szivárognak be az üzletekbe és a mindennapokba.

Állítólag az igazi robbanás októberben várható, de a Lidl biztos ami biztos alapon már most betárazott a tipikus ünnepi ételekből, úgyhogy a múlt héten nagyobb adagban érkezett egész pulyka, puszedli, christmas pudding, marzipan stollen és mince pie.

Mi most a Mince Pie-t kóstoltuk.



A név elsőre megtévesztő lehet, hiszen a 'mince' alapvetően darálthúst jelent, a mai Mince pie-ok tölteléke azonban aszalt gyümölcsökből, mazsolából, fűszerekből, alkoholból és sok cukorból álló keverék. Karácsonyi pitének is szokták nevezni, mivel főleg ebben az időszakban fogyasztják.

Eredete a középkorig nyúlik vissza, amikor a keresztes lovagok a Szentföldről hazatérve többek között jónéhány közel-keleti receptet is magukkal hoztak. Akkoriban valóban került hús is a finom omlós-vajas tésztába, elég népszerűek voltak a húsos-gyümölcsös töltelékek.
A Puritánok nem nézték jó szemmel ezt az igencsak katolikus ihletésű édességet (az eredeti 13 hozzávaló Jézusra és a 12 apostolra utal), így akkoriban lekerült az ünnepi asztalról, hogy aztán a viktoriánus korban még erősebben - és édesebben - térjen vissza. Ma már csak elvétve akad húst is tartalmazó változat (azért ha boltban vesszük nem árt elolvasni az összetevők listáját), bár az ízén úgysem érezni, mivel mindet elnyom az erős fűszerezés és a rengeteg cukor.

Semmi hús, csak gyümölcs. Meg cukor.

Őszintén szólva úgy vettem meg ezt a doboz desszertet, hogy azt sem tudtam, mit kell vele csinálni. Nem volt hűtőpultban, de gyanús volt, hogy a pie-t mégiscsak sütni kéne. Nemhiába az angoloknak erőssége a készétel, ez is igazán bolondbiztosra van elkészítve.
A dobozban két műanyag tálcán 6-6 pitécske lapul. Mindegyik külön alufólia kosárkába van ültetve.
A Mince pie-t ehetjük hidegen, a dobozból kivéve közvetlenül is, de meg is lehet melegíteni - a kb. 170 fokosra előmelegített sütő közepére, alufóliakosárral együtt kell betenni a tésztakosárkákat, és 10 percig melegíteni.

Pite"sütés"

Én elkövettem azt a hibát, hogy elkezdtem lebontani körben az alufóliát, ami miatt letöredezett a tészta széle, de a kosárkákat csak fejre kell fordítani, alul megnyomni a fóliát, és már szépen ki is csúszik a tenyerünkbe.

Az első, amit éreztem, mikor beleharaptam, hogy brutál édes. A második, hogy nagyon fűszeres. Igazi karácsony íze van, köszönhetően a fahéjnak, gyömbérnek, szerecsendiónak. Az alkoholt sem spórolták ki, általában szinte válogatás nélkül öntenek a gyümölcsös keverékbe mindent, az ale-től a sherry-n és brendy-n át a whisky-ig. Annyi cukor van benne, hogy szerintem száz év alatt sem romlana meg, hiába ilyen apróka süti, annyira tömény, hogy egyet-kettőt lehet csak megenni belőle komolyabb következmények nélkül.
A teteje roppanós - naná, itt is megszórták cukorral bőven.

Összességében egy nagyon hangulatos édességet ismertünk meg, azt nem mondom, hogy minden nap enném, de mutatós, édes, alkoholos, tökéletesen illik egy hagyományos karácsonyi asztalra.
Lehet, hogy saját kezűleg is elkészítem az ünnepekre, mondjuk ennek a receptnek az alapján: Easy Traditional Mince Pie Recipe.




Forrás: Wikipedia, Dublin felett az ég

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése