2014. április 16., szerda

Piacnap

Ha szombat, akkor piac! Úgy általában Angliában, és itt Londonban is, a piac népszerű dolog. Rengeteg van belőle, van, ahol mindenfélét árulnak, de vannak tematikusak is, mondjuk csak élelmiszer, csak bútor, csak régiség, és így tovább. A legismertebb talán a Portobello Road-i piac, itt sétál végig az évszakokon Hugh Grant a Sztárom a párom-ban. Infok róla: http://www.portobelloroad.co.uk/the-market/ .
A croydon-i piac azért nem ilyen nagy szám, de éppen elég, ha nagyobb lenne, nem bírnánk idegekkel. Főleg élelmiszert kapni, de van háztartási vegyiáru és virágos stand is.

Keskeny utca, sok ember

Nekünk az a taktikánk, hogy egyszer végigmegyünk rajta, innen az elejétől, megnézzük mit hol érdemes venni, aztán a végén Toncsi kap egy fagyit, veszünk húst a hentesnél, visszafelé pedig összeszedjük a zöldségeket. Haladni nagyon nehéz, mert rengeteg az ember, viszont kevés a hely, mi pedig még nehezítjük is a saját helyzetünket egy fagyit szorongató gyerekkel.

Fagyi. Cukorkával. Hát persze. :)

Hentes: "Önök magyarok?"

A rendszer kicsit más, mint otthon. De nem rossz, sőt egészen hangulatos. Az árusok nagy hangon kiabálnak, miközben szorgosan jár a kezük. "Strawberry, strawberry, fresh banana!" A zöldségek és gyümölcsök többnyire előre kimért adagokban, tálakban vannak, ezek egységárasak - általában 1 tál 1 font. Elveszed a neked tetsző tálat, beállsz a sorba, az árus beleborítja a tál tartalmát egy zacskóba, 1 font, és már kész is vagytok. Nincs pepecselés. Olyan is van, hogy halomban áll a zöldség, és ki van írva, hogy hány darab kerül 1 fontba (gondolom az egyszerűség kedvéért kerül szinte minden egy fontba, így gyorsabban tudnak számolni, nem kell mérni). Például 3 kígyóuborkát, 4 csomag újhagymát, 10 almát, vagy 7 darab kaliforniai paprikát.

A tálas megoldás

Mennyi lime!

Ennek a módszernek az a hátránya, hogy nem tudsz kis tételben vásárolni. Hiába kéne neked csak két szál répa, vagy 20 deka zöldbab, itt nincs variálás, viszed az egészet, vagy nem lesz babod. Viszont remekül be lehet vásárolni egy hétre, 5-6 fontért annyi zöldséget és gyümölcsöt vettünk, hogy alig bírtuk hazacipelni. Hogy pontosan mennyit, azt nem tudjuk, mivel nem ismerjük az egyes tálak súlyát, tehát csak tippelni tudom, hogy egy fontért nagyjából másfél-két kilo koktélparadicsomot kaptunk, vagy fél kilo epret.


Szedd magad

Néha meg - Ne nyúlj hozzá!

Jól követhetők a szezonális termények, most éppen az eper megy, de megjelent a görögdinnye és a spenót is.

Az egész piac eper illatú

És az íze is egész jó - pedig még csak április van

Alig 30 év és egy másik ország kellett ahhoz, hogy megkedveljem a piacozást. :)

4 megjegyzés:

  1. Szia, a kornyeken laktok? En is ide jarok piacolni, Norwoodban lakom.

    VálaszTörlés
  2. Mi is nagyon szeretjük ezt a kis piacot 😊 Néha még "magyar-szerű" paprikát is találok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magyar-szerű paprikát a török boltokban érdemes keresni, ha jól emlékszem 'white pepper'' vagy 'white paprika' néven :)

      Törlés