2014. július 17., csütörtök

Kóstoló

Szeretek főzni. Szeretek enni. Szeretek új dolgokat kipróbálni. És néha szeretek visszatérni a hagyományos kedvencekhez. Készült már az itteni konyhában tipikus angol báránysült, marha steak fajitas, olasz paradicsomos tészta húsgolyókkal, kínai mogyorós csirke, indiai pisztáciás-currys csirke korma, murg markhani (indiai vajas csirke), meg krumplifőzelék fasírttal, palacsinta, lecsó és finomfőzelék is.

Még jó, hogy itt mindent lehet kapni, tényleg mindet, még azt is, amiről azt sem tudom, eszik e vagy isszák.
Mikor először jöttünk Londonba, azt hittem, itt majd mindent megtalálok, amit az otthoni üzletek polcain megszoktam (jó, nyilván tarhonyára meg pirosaranyra nem számítottam), plusz még lesz egy csomó más dolog, de alapvetően nem fog gondot okozni a bevásárlás. Aztán kiderült, hogy egy csomó dolog máshogy van, és egy bonyolultabb fogás hozzávalóit öt különböző boltból kell összevadászni. Mert ami nekünk egyértelmű, az itt nem biztos, hogy az. Amiken fennakadtam - alig ismerik a karalábét, a hatalmas zöldségpiacon egyetlen (kínai) árusnál lehet néha kapni, meg mostanában a török boltban, tárkonyt égen földön nem leltem, pedig itt aztán minden fűszer van a sumáktól a fekete hagymamagon át a nemistudommicsodáig, de tárkonyról még nem hallottak (egy héttel később találtam pár üveggel a nagy Sainsbury-ben), a paprika az itt a kaliforniai paprikát jelenti, és legnagyobb bánatomra a bacon őshazájában nincs egy gramm normális szalonna (mondjuk egy jó kis sült császár. Lilahagymával... jajj).

Az pedig tényleg igaz, hogy Anglia a készételek hazája, komplett ebédeket/vacsorákat (értsd hús, köret, szósz) lehet kapni dobozban, melegítésre készen. Rengeteg reszelt sajt van, és komoly kihívás egy egybe darab húst találni, ami nincs előre szeletelve, kockázva, marinálva. Konzerv leves, mikrós kaja, mirelit menüsor.

Mutatok pár jellemezően itteni élelmiszeripari terméket dolgot, amik az utóbbi időben megfordultak nálunk.

Creme Fraiche - az angol tejföl. Nem sokban különbözik, talán kicsit krémesebb, tejszínesebb, nem annyira savanyú, de gyakorlatilag egy hülyeség. Legutóbb krumplifőzelékbe került. Gyakran összekeverem a Double Cream-mel, ami viszont a tejszín.

Szeretem a nagy darab sótlan vajakat és cheddar sajtokat.
A képen egyébként a tökéletes sajtszósz összetevői. :)

Sajt rúd gyerekeknek - egy műszaki csoda, ugyanis SEMMILYEN íze nincs. Állagra meg olyan, mint egy keményebb gumicukor. Soha többet kategória.

Itt az a furcsa, ha dobozban van a tej.

Breadcrumbs - zsemlemorzsa, durvább szemű, mint a magyar, viszont én már otthon is ilyet használtam, mert ropogósabb panírt ad.

Szeletelt formakenyér. A hipermarketekben végtelen sorokban áll, de minden boltban van belőle többféle is. Először félve vettük, mert az otthoni toast kenyeret nagyon nem szeretjük, de ez sokkal jobb ízű és állagú annál. Hétvégén kirándulós szendvicskészítésre használom. A szombaton felbontott csomag szerdára penésztanyává alakul.

Sose gondoltam volna, hogy egyszer megtudom milyen ízű Peppa Malac. Híg, savanyú paradicsomleves ízű. Ha eddig nem utáltam volna eléggé ezt a bárgyú mesét, akkor ez a cucc mindenképpen elintézte. A formatészták csak rontják az élményt, mivel takony állagig szét vannak főzve. És az angol gyerekek ezen nőnek fel...

Tejberizs készítéshez vettem, apró szemű, szabálytalan alakú, mintha összetört rizsszemek lennének. Iszonyú sokáig kellett főzni, de azért csak tejberizs lett belőle.
Rizsnél egyébként csak Bulgurból van több féle. Én eddig azt hittem, hogy a bulgur az bulgur és pont, de kiderült, hogy van vagy húsz változata (méret, szín).

Azért lehet itt jó dolgokat is kapni, például napon szárított paradicsomot és friss lasagne tésztát. A Lidl-ben olasz hét van. Lassan egy hónapja.

Dupla akkora Philadelphia krémsajt, mint otthon!
Meg friss tészta. Meg újhagyma és borsó. Ennyi.

Cserepes saláta. Remek befektetés, mert kis ügyességgel újra kinő, nekem már három hete megvan, és mindig friss salátát tudok tenni a szendvicsbe.

Erős csapat. Harissza és Habanero.
Miért nem szólt nekem senki, hogy ez a paprika ennyire brutálisan csíp?

Ezeket még nem próbáltam ki.
Mondjuk a gránátalma öntetet még nem is tudom mire fogom felhasználni.

Megláttam, és megvettem, csak mert az van ráírva, hogy "Sütőpor" :p

Na ez egy rendes bevásárlás. :D
Kár, hogy a Paprika Store nagyon messze van tőlünk.

2 megjegyzés:

  1. Szia! Olvasgatom a blogodat éppen. :) Főtt császár szerűséget lehet kapni a Tesco-ban. Tejföl ügyben pedig próbáld ki a soured cream-ot is. Dobozos tejet is találni minden nagyobb boltban csak nem a tejtermékek között hanem valahol a palackozott italok/üdítők környékén. De ha igazi zsíros otthonihoz hasonló ízes tejet szeretnél akkor ajánlom figyelmedbe az arany kupakos Channel Island milk-et a tejes pultból.
    De most megyek olvaslak tovább. :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a tippeket, ha látok arany kupakos tejet, azt mindenképpen kipróbálom. :)

    VálaszTörlés